De gemeente Heerlen biedt door middel van subsidies een mooie kans aan mensen die nadenken over de aanschaf van zonnepanelen.

In dit zonnepanelenproject werken Parkstad-gemeenten zoals Heerlen, Brunssum, Kerkrade, Landgraaf en Voerendaal samen. Het project biedt aan duizenden woningeigenaren de kans om gemakkelijk te investeren in zonnepanelen. Je hoeft er dus geen financiële reserves voor te hebben.

Particuliere woningeigenaren, bedrijven en verenigingen kunnen meedoen. Een voorwaarde is een kleinverbruikersaansluiting tot maximaal 3x 80 Ampère. Als je meedoet in het project wordt alles geregeld: van financiering, installatie, onderhoud en service. Inwoners kunnen hiervoor binnen het pakket een lening afsluiten tegen een lage rente met de gemeente. Uitgangspunt is dat de maandelijkse aflossing lager is dan de huidige energierekening.

Stel je hebt zonnepanelen op je dak en wekt daarmee dus zonnestroom op. Een deel gebruik je zelf en een deel wordt teruggegeven aan het netwerk. Dat wil zeggen: het deel dat je niet gebruikt, wordt afgetrokken van je gebruikte stroom. De stroommeter loopt letterlijk terug. Dit heet salderen. Wek je zoveel stroom op dat je een overschot aan zonnestroom hebt, dan wordt die energie teruggegeven aan het netwerk en krijg je per kWuur een vergoeding.

Je zult in dit project dus direct minder geld kwijt zijn aan je stroomrekening. Hoeveel precies? Dat hangt natuurlijk af van o.a. je eigen stroomgebruik, maar ook van het aantal panelen op je dak en de stand van de panelen richting de zon.