Duurzaam leven, hoe doe je dat? (1)

In de winter zetten we de verwarming het liefst een tandje hoger. In de winter hoeven we immers in Nederland geen kou te leiden. Toch kun je makkelijk besparen met je verwarming, ook in de koude maanden. Wie een beetje de vinger aan de pols houdt, kan zo heel simpel geld besparen en duurzaam omgaan met het prijzige gas of dure olie (grensstreek).

Wist je dat een graadje minder op de thermostaat een jaarlijkse besparing van 80 euro kan opleveren? Als je overdag gewoon bezig bent in huis, kan de verwarming best op 18/19 graden staan. ’s Avonds op de bank is 20 graden wel aangenaam. Natuurlijk is een behaaglijke temperatuur voor iedereen persoonlijk verschillend, maar een graadje minder zet zich direct om in harde euro’s.

Wat ook scheelt is de verwarming op 15 graden zetten als je gaat slapen. De verwarming aan als je slaapt is nergens voor nodig. En op je slaapkamer ben je zelfs meer gebaat bij frisse lucht. Dat slaapt beter dan verwarmde lucht. Ook als je niet thuis bent, loont het om de verwarming terug te draaien. Ook kun je de verwarming veel eerder uitzetten, niet pas als je naar bed gaat of de deur uit gaat. Een geïsoleerd huis koelt tenslotte niet heel snel af. Een uurtje eerder de thermostaat omlaag merk je niet en het bespaart direct geld.

Alleen al deze tips bij elkaar kunnen een jaarlijkse besparing van 240 euro opleveren. Kijk ook eens op Verwarmingstips