Een initiatief overgevlogen vanuit Frankrijk en neergestreken in Limburg: de Buurderij. Ontmoet de boeren, boerinnen en kleine lokale ambachtelijk producenten en ontdek een nieuwe manier van eten die ook de lokale landbouw en het voedingsambacht ten goede komt. Maastricht en Heerlen hebben inmiddels een Buurderij. Vanaf september dus ook in de Westelijke Mijnstreek in het Multi Functioneel Centrum van de Gemmakerk in Sittard.
Elke donderdagavond tussen 17.30 en 19u vind je hier lekkere kwaliteitsproducten uit de nabije omgeving.
Door op de Buurderij te verkopen krijgt de producent 80 % van de opbrengst van zijn producten, in vergelijking met de 15-25 % die de meeste supermarkten bieden. En dat zorgt ervoor dat jij, je vrienden, familie en de hele buurt onbezorgd kunnen genieten van lokaal, vers en gezond eten. Door direct van de producent te kopen, ondersteun je de boerderijen met een menselijke schaal, waar dieren met respect worden gehouden en met landbouwmethoden die de bodem, het landschap en de biodiversiteit beschermen. En doordat de producten weinig kilometers afleggen zijn echt vers.
Op de Buurderij ontstaat weer contact tussen producent en consument en verdwijnen de muren tussen beide werelden. Zo komen Buren duizenden nuttige dingen te weten komen over een productieketen die normaal zo ontransparant bleef. Hoe kun je zelf paddestoelen kweken? Wat komt er kijken bij het kweken van forellen? En waterkers, wat is dat voor een beest?
Hoe het werkt, aanmelden, bestellen en rondkijken kun je hier.